A tartalomból..
Oszd meg

A kisbabák altatása egy érzékeny téma, sok újdonsült szülőnek éppen ezért gyakran bele is törik a bicskája. A legtöbb újszülött csecsemő 2-4 órát alszik egyhuzamban nappal és éjszaka egyaránt.

Az alvása pedig egy kisbabának a 8. hét körül kezd el átalakulni, ilyenkor kezdenek el egyre rövidebbeket aludni napközben, ezt pedig jó esetben kisbabánk éjjel fogja pótolni.

A délutáni alvásra azonban a gyermekeknek olyan 3-4 éves korig szükségük lenne, ennek ellenére vannak kicsik, akik már 2 évesen nem alszanak napközben. A napközbeni altatás pedig nem mindig egyszerű. Összeszedtük most néhány pontban azt, hogy mikre kell odafigyelnünk ahhoz, hogy gyermekünk gyorsan, és egyszerűen elaludjon délutánonként.

A nyugodt alvás érdekében fontos a napirend kialakítása

Fontos, hogy viszonylag hamar kialakítsunk egy napirendet, hiszen ez a baba, és a szülő dolgát is nagyban meg tudja könnyíteni, legyen szó altatásról vagy etetésről. Bár természetesen semmi nincs kőbe vésve, azért törekedjünk arra, hogy gyermekünk mindig időbe le legyen fektetve, ugyanis, ha átesik azon a bizonyos holtponton, akkor az altatás nagyon elhúzódhat. Ha a gyermek elkezd nyűgösködni, ásítozik, dörgöli a szemét, esetleg elkezdi a haját csavargatni, akkor minél előbb próbáljuk meg lefektetni.

A babák egy része nagyon hamar elalszik kint, a friss levegőn, és imádnak hatalmasat szunyókálni akár a hidegben is. Nem kell tartanunk attól, hogy gyermekünk kint aludjon télen a babakocsiba, hiszen, ha száraz az idő, akkor csak jót tehetünk azzal, ha kint a friss levegőn altatjuk el. Ilyenkor csak a réteges öltöztetésre kell fokozottan odafigyelni. Ha gyermekünk elaludt séta közben a babakocsiban, hagyjuk őt aludni, ne ébresszük fel, akkor se, ha már hazaértünk. Ha tehetjük, forduljunk vele még egy kört míg alszik, vagy hagyjuk, hogy szunyókáljon még egy darabig az udvaron vagy a teraszon.

Vannak helyzetek, amikor beletelik egy „kis” időbe, míg gyermekünk elszenderedik. Jó, ha a gyermeket viszonylag kevés inger éri alvás előtt, olvassunk, vagy dúdoljunk neki amíg elalszik.

Nem kell feltétlenül teljesen sötét a nyugodt alváshoz

Jó kérdés, hogy a délutáni altatás során mennyire legyen sötét a szobába, erről pedig a vélemények eléggé megoszlanak. Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy a kisbabák könnyedén felcserélik a napszakokat, így, ha minden alkalommal teljesen leengedjük a szobájába a redőnyt, amikor délután aludni visszük őt, könnyen lehet, hogy bár nagyobbat fog napközben aludni, éjjel órákon át fent lesz, mert nem lesz álmos. Ilyenkor a kicsik egyszerűen felcserélik a nappalt az éjszakával.

Semmi szükség nincs arra, hogy teljesen besötétítsük a babaszobát a napközbeni alváskor, sőt arra sincs szükség, hogy teljesen csend legyen addig, míg gyermekünk alszik, hiszen ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy felcserélje a napszakokat. A legjobb az, ha félhomályt csinálunk a szobába úgy, hogy csak félig engedjük le a redőnyöket. Éjjel pedig engedjük le teljesen a redőnyt, hogy semmilyen kinti fény ne szűrödjön be.

Írta: szaboredony.hu